Schildklier klachten

Home / Schildklier klachten

De schildklier vervult een essentiële rol in het regelen van de stofwisseling. De hormonen die de schildklier produceert hebben een directe invloed op de snelheid van de stofwisseling. Zijn er problemen met de schildklier, dan worden deze schildklierhormonen bijvoorbeeld teveel, of juist te weinig geproduceerd. Vanzelfsprekend leidt dit tot serieuze gevolgen voor de stofwisseling. De klachten die kunnen ontstaan zijn veelzijdig, maar allemaal erg vervelend.

Schildklier klachten te trage werking

Een te traag werkende schildklier komt regelmatig voor en kan veel oorzaken hebben. Door een te traag werkende schildklier werkt de stofwisseling ook te traag, wat zorgt voor serieuze klachten. Klachten die kunnen ontstaan zijn onder andere vermoeidheid, een slecht geheugen, slechte concentratie en zwaarmoedigheid. Vanzelfsprekend beïnvloedt dit het dagelijks leven op negatieve wijze. De schildklier klachten verschillen in ernst en heftigheid, afhankelijk ook van de ernst van het probleem in de schildklier.

Een te traag werkende schildklier kan goed gediagnosticeerd worden en daarnaast ook vrijwel altijd goed behandeld worden met synthetische schildklierhormonen. Lees hier verder over op de pagina behandeling trage schildklier.

Schildklier klachten te snelle werking

Naast een te traag werkende schildklier, kan het ook voorkomen dat de schildklier te snel werkt. In zekere zin gebeurt bij een te snel werkende schildklier het tegenovergestelde van wat er gebeurt bij een te traag werkende schildklier. De klachten die ontstaan bij een te snel werkende schildklier zijn onder andere een hoge hartslag, onrust, stress, zweten en het snel warm krijgen.

Behandeling van een te snel werkende schildklier is goed mogelijk, maar vaak wel lastiger dan bij een te traag werkende schildklier. Zo kan er behandeld worden met het toedienen van radioactief jodium, wat de schildklier vertraagd. Het probleem hierbij is, dat op een later punt de schildklier soms juist te traag werkt. Andere behandelvormen zijn operatieve ingrepen en het gebruik van medicijnen die de schildklier volledig stoppen. Vervolgens worden synthetische schildklierhormonen ingenomen om de schildklier tot de normale snelheid te brengen.